האם לנציגות בית משותף תפקיד או מעמד בתמ"א 38 או בפינוי בינוי
אני נשאל לא פעם, מה המעמד של נציגות הבית המשותף בפרוייקטים של פינוי בינוי או תמ"א 38. התשובה פשוטה: אין כל מעמד! נציגות בית משותף פועלת רק מכוח חוק המקרקעין וסמכותה מוגבלת לתחזוקה וניהול של הרכוש המשותף. הא ותו לא.
עיסקאות תמ"א 38 ופינוי בינוי חורגות מסמכות זו (כפי שכל פעילות נדל"נית שמטרתה בניה או הרחבה או ניצול זכויות בניה או השבחה, חורגות מסמכות ועד הבית). אם בעלי הדירות רוצים להסמיך את נציגות הבית לטפל עבורם בפרוייקטים מסוג זה, הם יכולים אבל עליהם לעשות זאת באופן מפורש וספציפי, בדומה למתן יפוי כוח לעניין מסויים. אבל אין הכרח או חובה לעשות זאת, וניתן ואף רצוי למנות נציגות אחרת ונפרדת שתטפל עבור הדיירים בנושאים אלה.
האם חייבת להיות לבעלי דירות נציגות נבחרת בתחום התמ"א או הפינוי בינוי? גם כאן התשובה פשוטה: לא! אין כל חובה כזו. בחוק פינוי בינוי ובחוק חיזוק בתים מפני רעידות אדמה אין כל איזכור לנציגות דיירים. אין חיה כזו. אין גם איזכור לאסיפת דיירים ופרוייקטים אלה יכולים להתבצע מבלי שתתכנס אסיפת דיירים בענין! את הרוב הנדרש ניתן להשיג ללא אסיפות דיירים.
למרות זאת אני ממליץ לקיים אסיפות דיירים בענין וגם למנות נציגות אשר תייצג את בעלי הדירות מול היזמים או הקבלנים. התפקיד הראשון שעל נציגות נבחרת כזו לבצע הוא לבחור בעורך דין אשר מומחה בתחום ואשר ידע לנווט את הנציגות ואת בעלי הדירות במסע המפרך והמורכב של התמ"א או הפינוי בינוי.